قیمت فرش ماشینی
قیمت تمامشدهی هر کالایی بر اساس میانگین قیمت تمامشدهی تولید بهاضافهی مقداری سود تعیین میشود و این قیمت توسط اتحادیههای مخصوص هر کالا برای نظارت بر قیمت و کیفیت همان کالا تائید میگردد.
فرش نیز از کالاهایی است که اتحادیهی مخصوص داشته و ازآنجاییکه از کالاهای پر تقاضا به شمار میرود، کارخانجات تولید فرش نیز موظف هستند قیمتهای تمامشدهی فرشهای خود را طبق مصوبهی ابعاد و جنس فرشها تعیین کنند. طبق این استاندارد فرش 500 شانه، فرش700شانه و فرش1200شانه باید قیمتهایی در یک رنج داشته و بر اساس نوع بافت و جنس الیاف مصرفی در فرش ماشینی ، سقفی از قیمت را داشته باشند.
اما دراین بین قیمت فرش ماشینی به عواملی نیز بستگی دارد که سبب تغییراتی در آن شده و گاهی قیمت اجناس بافتهشده را بالاتر از حد معمول و گاهی پایینتر میآورد، با این حال اصول کلی و ساختار تعیین قیمت تغییر چندانی نمیکند و اتحادیهی فرش باید مبنایی مشخص کرده و در اختیار همگان قرار دهد تا افراد بتوانند با استفاده از آن درست و نادرست بودن قیمت فرش را تشخیص دهند، در این صورت افراد فرصت طلب و سودجو نمیتوانند به مقصود خود برسند و قیمتها را بر اساس دلخواه خودشان دستکاری کنند.
عوامل تأثیرگذار در تعیین قیمت فرش ماشینی کدام موارد هستند؟
بسیار پیش میآید که هنگام خرید فرش ماشینی با مراجعه به فروشگاههای آنلاین و نمایشگاهها، چندین فرش مشابه دیده باشید که طرح و اندازهای یکسان دارند اما قیمت آنها باهم متفاوت است در این میان به دنبال آن میگردید که پس علت این تفاوت قیمت چیست؟
از مهمترین عواملی که در تفاوت قیمت این فرشها تأثیرگذار است میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-جنسی که موردپسند مشتری باشد و میزان تقاضای بیشتری را به خود اختصاص دهد گرانتر خواهد بود.
-طرحهای بهروز از قیمتهای بالاتری برخوردار هستند.
-تراکم فرش روی قیمت آن تأثیرگذار است و هرچه فرشی ریزبافتتر باشد، ظریفتر شناخته شده و طبیعتاً قیمت بالاتری نیز خواهد داشت.
-نوع چله و کیفیت موادی که در بافت فرش به کار رفتهاند بیشک در تعیین میزان قیمت نهایی اثر خواهد گذاشت.
-پالت رنگی که در فرش استفاده میشود بسیار مهم است، رنگها باید باهم تناسب داشته باشند و در کل شکل فرش عدم هماهنگی ایجاد نکنند.
- و...
لازم به ذکر است از آن جایی که فرش یک اثر هنری شناخته میشود نمیتوان روی آن قیمت ثابتی گذاشت و اعلام کرد که هیچ تغییری در آن امکانپذیر نیست، چراکه نمیتوان ارزش یک کار هنری را با یک قیمت ثابت و مشخص تعیین کرد.
بنابراین هر خریداری باید کلاه خودش را قاضی کند و تشخیص دهد که قیمتی که برای هر فرشی گفته شده آیا درخور آن هست یا نه.
جنس نخ فرش و تأثیر آن روی قیمت نهایی
همانطور که در مقالههای قبلی در مورد انواع نخهای متنوع در بافت فرش ماشینی صحبت کردیم، باید دوباره خاطر نشان کنیم در بافت فرشهای ماشینی از الیافهای متنوعی استفاده میشود که هر کدام بهنوعی روی تعیین قیمت تأثیرگذار هستند به عنوان مثال فرشی که از نخهای آکریلیک (آکرولیک) بافته میشود قابل قیاس با فرشی که نخی از جنس پلیاستر در تار و پود آن به کار رفته نیست.
از انواع الیافی که در بافت فرش از آن استفاده میشود میتوان به نخ آکریلیک، نخ آکریلیک هیت ست شده، نخ bcf، نخ پلیاستر و پلیپروپیلن اشاره کرد.
از میان تمام الیاف نام برده شده نخ آکریلیک هیت ست شده به دلیل کیفیت بالایی که دارد و مقاومتی که از خود در برابر عواملی چون شست و شو، حرارت و پرزدهی نشان میدهد، قیمت بالاتری نسبت به سایرین برخوردار است.
تعداد رنگهای بکار برده شده در فرش و تأثیر آن در قیمت نهایی
از عوامل دیگری که تأثیر بسزایی روی تعیین قیمت نهایی فرش دارد، تعداد رنگهای به کار برده شده در آن و در اصطلاح پالت رنگی موجود در فرش است. چرا که هر چه تعداد رنگهای بهکاررفته در فرش بیشتر شود، فرش از زیبایی بالاتری برخوردار شده و طرح زندهتری خواهد داشت؛ بنابراین طبیعی است که هزینهی بیشتری نیز در برداشته باشد.
تراکم و شانهی فرش و تأثیر آن در قیمت نهایی
بیشک از اولین مواردی که هر صنف فرشفروشی برای تعیین قیمت در نظر میگیرد شانه و تراکم یک فرش است.
تعداد گرههای فرش در دو بعد طول و عرض سازنده شانه و تراکم آن میباشد و هرچه میزان شانه و تراکم افزایش پیدا کند، وزن محصول بالاتر رفته و سبب افزایش قیمت آن نیز میشود.
در یک دسته بندی معمولی انواع شانه به شرح زیر است:
-350 شانه
-500 شانه
-700 شانه
-1000 شانه
-1200 شانه
و از تراکمهای رایج موجود در بازار نیز میتوان موارد زیر را نام برد:
-تراکم 1000
-تراکم 1200
-تراکم 2000
-تراکم2250
-و تراکم 3000
نکته: امروزه فرشهای 350 شانه خیلی کم و بهندرت بافته میشوند.
امروزه معماری خانهها بهگونهای است که جز عدهای معدود، همهی افراد نمیتوانند فرش در مقیاسهای بزرگ را تهیه کنند؛ به همین دلیل افراد در پی فرشهای کوچک و قالیچهها هستند تا خانهی خود را بیارایند؛ اما هنوز هم هستند کسانی که طرفدار فرشهایی با ابعاد مشخص شده میباشند، ابعاد استاندارد موجود در بازار شامل 6 متری، 9 متری و 12 متری میشود.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید برخلاف تصور شما و مواردی که گفته شد به دلیل اینکه فرشهای 6 متری و 9 متری تقاضای بیشتری دارند، از لحاظ قیمتی تفاوت چندانی با فرش 12 متری ندارند و معمولاً در یک رنج قیمتی فروخته میشوند.
نکته: فرشهایی در اندازههای غیرمعمول نیز وجود دارند که خیلی کم و در تعداد محدودی بافته میشوند اما اگر به کارخانهای سفارش بدهید بافت آن را انجام خواهند داد؛ این فرشها شامل 4 متری، 15 متری و 24 متری هستند.
تأثیر دستگاههای تولید فرش در تعیین قیمت
یکی از مهمترین عواملی که در تعیین قیمت فرش مؤثر هستند، ماشین آلاتی است که فرش ماشینی با آنها بافته میشود؛ به طور کلی فرشها با دو دستگاه مختلف تولید میگردند که یکی ساخت کمپانی آلمان هست و دیگری توسط کشور بلژیک ساخته شده است؛ اکثر فرشهای بروز دنیا نیز با همین دستگاهها بافته میشوند.
مقالهی مرتبط: ماشین آلات فرش ماشینی و مقایسه ی فنی آنها
به عنوان نکات پایانی باید بگوییم به دلیل اینکه در نمودار میزان فروش کل فرشهای تولیدی کشور، میزان عرضه با تقاضا برابر بوده در دو سال اخیر افزایش قیمت چشمگیری نداشتهایم و حداقل میتوان گفت در بازار فرش ثبات خوبی وجود دارد.
شرکت فرش شادمان نیز یکی از شرکتهای تولید کننده فرش ماشینی است که در حال حاضر نیز با عرضهی مستقیم و بدون واسطهی فرش، قیمتهای اضافی را حذف کرده و محصولات خود را به قیمت درب کارخانه به فروش میرساند؛ لازم به ذکر است با مراجعه به سایت و یا با تماس با کارشناسان شرکت فرش شادمان میتوانید از نوسانات قیمت فرش با خبر شده و مشاورههای لازم در زمینهی خرید فرش و انتخاب مناسب را داشته باشید.